Kuinka valita paras puhelinliittymä – Hinta ja muut huomioitavat tekijät

Viimeksi päivitetty: 2.7.2024

Oikean puhelinliittymän valinta voi olla välillä hämmentävää, sillä markkinoilla on tarjolla lukuisia vaihtoehtoja eri hinnoilla ja ominaisuuksilla. Olitpa sitten etsimässä edullista liittymää peruskäyttöön tai huippunopeaa 5G-liittymää, tämä opas auttaa sinua navigoimaan vaihtoehtojen viidakossa. Tässä artikkelissa käsittelemme puhelinliittymien hintoja, eri liittymätyyppejä ja annamme vinkkejä, kuinka voit säästää liittymäkustannuksissa. Olitpa uusi liittymän etsijä tai kokenut vaihtaja, täältä löydät hyödyllisiä vinkkejä ja tietoa, jotka auttavat sinua tekemään fiksun päätöksen.

Mitä puhelinliittymä maksaa?

Puhelinliittymien hinnat vaihtelevat suuresti riippuen monista tekijöistä. Yksi tärkeimmistä asioista, jotka vaikuttavat hintaan, on datapaketin koko. Datapaketin koko määrittää, kuinka paljon voit käyttää internetiä kuukaudessa. Jos käytät paljon dataa, suurempi datapaketti on sinulle sopiva, mutta se maksaa myös enemmän.

Toinen hintaan vaikuttava tekijä on puheluiden ja tekstiviestien määrä. Jos soitat paljon, kannattaa valita liittymä, jossa on rajattomat puhelut ja tekstiviestit. Nämä liittymät ovat usein kalliimpia, mutta ne voivat tulla edullisemmiksi, jos käytät puhelinta paljon.

Keskiarvoisesti puhelinliittymät Suomessa maksavat noin 20-40 euroa kuukaudessa. Tämä riippuu täysin siitä, millaisen paketin valitset ja minkä operaattorin liittymästä on kyse. Esimerkiksi Telia, Elisa ja DNA tarjoavat eri hintaisia liittymiä erilaisilla ominaisuuksilla.

Miten valita oikea puhelinliittymä?

Ensimmäinen askel oikean puhelinliittymän valinnassa on arvioida omat tarpeesi. Mieti, kuinka paljon käytät puhelinta ja mihin tarkoituksiin. Datakäyttö on monille tärkein tekijä, sillä yhä useammat ihmiset käyttävät puhelintaan netissä surffailuun, videoiden katseluun ja sosiaalisen median käyttöön.

Tarpeidesi arviointi

Jos käytät puhelinta pääasiassa puheluihin ja tekstiviesteihin, saatat pärjätä pienemmällä datapaketilla ja halvemmalla liittymällä. Jos taas käytät puhelinta paljon netissä, tarvitset isomman datapaketin.

Eri liittymätyypit

 • Prepaid-liittymät: Nämä ovat hyvä vaihtoehto, jos et halua sitoutua pitkäaikaiseen sopimukseen. Voit ladata saldoa tarpeen mukaan ja käyttää puhelinta sen verran kuin haluat.
 • Laskutusliittymät: Nämä ovat yleensä halvempia, jos käytät paljon puhelinta. Saat kuukausittaisen laskun käytön mukaan, ja liittymissä on usein rajoittamattomat puhelut ja tekstiviestit.
 • Perhe- ja yritysliittymät: Jos sinulla on perhe tai yritys, nämä liittymät voivat olla edullisempia. Ne tarjoavat useita linjoja yhdellä laskulla, ja usein ne sisältävät erikoistarjouksia ja alennuksia.

Parhaiden puhelinliittymien vertailu

Parhaan puhelinliittymän löytäminen edellyttää eri operaattorien tarjousten vertailemista. Suomessa suurimmat operaattorit ovat Telia, Elisa ja DNA. Jokaisella operaattorilla on omat etunsa ja erikoistarjouksensa, joten kannattaa tutustua heidän valikoimiinsa huolellisesti.

Operaattorien tarjoukset

Telia tarjoaa usein kampanjoita, joissa saat enemmän dataa samalla hinnalla tai alennuksia pitkistä sopimuksista. Elisa tunnetaan nopeasta verkostaan ja laajasta valikoimasta erilaisia liittymiä. DNA puolestaan tarjoaa kilpailukykyisiä hintoja ja hyviä asiakaspalveluetuja.

Kuinka säästää puhelinliittymän hinnassa?

Puhelinliittymän hinta voi olla merkittävä kuukausittainen menoerä, mutta on olemassa useita tapoja säästää liittymäkustannuksissa. Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla voit pienentää puhelinlaskuasi.

Erikoistarjoukset ja alennukset

Operaattorit tarjoavat usein erilaisia erikoistarjouksia ja alennuksia uusille ja nykyisille asiakkaille. Nämä tarjoukset voivat sisältää:

 • Opiskelija-alennukset: Monet operaattorit tarjoavat erityisiä alennuksia opiskelijoille. Tämä voi olla hyvä tapa säästää rahaa, jos olet opiskelija tai sinulla on opiskelija perheessä.
 • Kampanjatarjoukset: Operaattorit järjestävät usein kampanjoita, joissa voit saada esimerkiksi puoleen hintaan ensimmäiset kuukaudet tai ylimääräistä dataa samalla hinnalla.
 • Pakettitarjoukset: Jos tarvitset sekä puhelin- että internetliittymän, voi olla kannattavaa katsoa pakettitarjouksia, joissa molemmat palvelut tulevat edullisemmin yhdessä.

Liittymän vaihtaminen

Liittymän vaihtaminen voi olla hyvä tapa säästää rahaa. Monet operaattorit tarjoavat alennuksia ja etuja uusille asiakkaille, joten kannattaa tarkistaa, mitä muita operaattoreita on saatavilla ja mitä he tarjoavat.

Vaihtamiseen liittyvät asiat
 • Irtisanomisehdot: Ennen kuin vaihdat liittymää, tarkista nykyisen liittymäsi irtisanomisehdot. Joissakin sopimuksissa voi olla irtisanomiskuluja.
 • Numeronsiirto: Useimmat operaattorit tarjoavat helpon numeronsiirron, joten voit pitää vanhan numerosi uudessa liittymässä.
 • Vertailu: Käytä hintavertailusivustoja ja operaattorien omia sivustoja vertaillaksesi eri liittymävaihtoehtoja ja löytääksesi parhaan tarjouksen.

Mitä ottaa huomioon sopimusta tehdessä?

Kun teet puhelinliittymäsopimusta, on tärkeää kiinnittää huomiota sopimusehtoihin ja mahdollisiin piilokuluihin. Näin vältät ikävät yllätykset myöhemmin.

Sopimuksen ehdot

Lue sopimuksen ehdot huolellisesti ennen allekirjoittamista. Tärkeimpiä huomioitavia asioita ovat:

 • Sopimuksen kesto: Onko kyseessä määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus? Määräaikaiset sopimukset voivat olla edullisempia, mutta ne sitovat sinut pidemmäksi ajaksi.
 • Maksuehdot: Milloin ja miten lasku tulee maksettavaksi? Onko mahdollista saada e-lasku tai suoramaksu?
 • Palveluehdot: Mitä palveluita liittymäsi sisältää? Sisältyykö liittymään esimerkiksi rajattomat puhelut ja viestit vai onko näissä rajoituksia?

Piilokulut ja lisämaksut

Monissa puhelinliittymissä voi olla piilokuluja, jotka tulevat yllätyksenä, jos et ole tarkkana. Näitä voivat olla esimerkiksi:

 • Datakaton ylitys: Jos ylität kuukausittaisen datakaton, saatat joutua maksamaan ylimääräisiä maksuja. Tarkista, mitä tapahtuu, jos käytät enemmän dataa kuin liittymäsi sallii.
 • Roaming-maksut: Ulkomailla puhelimen käyttö voi tulla kalliiksi, jos liittymäsi ei sisällä EU-roamingia tai muita kansainvälisiä etuja.
 • Palvelumaksut: Jotkut operaattorit saattavat veloittaa lisämaksuja esimerkiksi puhelinpalvelusta tai paperilaskuista.

Tulevaisuuden trendit puhelinliittymissä

Puhelinliittymien hinnat ja ominaisuudet muuttuvat jatkuvasti, joten on hyvä olla perillä tulevaisuuden trendeistä. Näin voit valita liittymän, joka palvelee tarpeitasi pitkällä aikavälillä.

5G-liittymät

5G-teknologia on yksi merkittävimmistä uusista kehityksistä puhelinliittymissä. Se tarjoaa huomattavasti nopeamman ja luotettavamman verkkoyhteyden kuin aiemmat teknologiat.

5G

 

Edut:

 • Nopeus: 5G-yhteydet voivat olla jopa kymmenen kertaa nopeampia kuin 4G-yhteydet. Tämä mahdollistaa nopean tiedonsiirron ja sulavan videon suoratoiston ilman puskurointia.
 • Latenssi: 5G matala latenssi parantaa merkittävästi pelien ja muiden reaaliaikaisten sovellusten suorituskykyä.
 • Kapasiteetti: 5G-verkot pystyvät käsittelemään huomattavasti suuremman määrän laitteita samanaikaisesti, mikä vähentää ruuhkia ja parantaa verkon luotettavuutta.

Haasteet:

 • Peittoalue: 5G-verkkojen rakentaminen on kallista ja aikaa vievää, joten peittoalueet ovat aluksi rajallisia. Tämä tarkoittaa, että 5G ei ole heti saatavilla kaikkialla.
 • Laitteet: 5G hyödyntäminen edellyttää 5G-yhteensopivia laitteita, jotka voivat olla kalliimpia kuin perinteiset 4G-laitteet.

Ympäristöystävällisyys ja vastuullisuus

Yhä useammat kuluttajat haluavat valita palveluita, jotka ovat ympäristöystävällisiä ja vastuullisia. Tämä trendi näkyy myös puhelinliittymissä, ja monet operaattorit pyrkivät parantamaan ympäristöystävällisyyttään.

Vihreät operaattorit:

 • Elisa ja Telia ovat sitoutuneet vähentämään hiilijalanjälkeään ja käyttämään uusiutuvaa energiaa verkkojensa pyörittämiseen.
 • Jotkut operaattorit tarjoavat asiakkailleen mahdollisuuden kompensoida hiilidioksidipäästöjä esimerkiksi puiden istutuksen kautta.

Vastuullisuus:

 • Monet operaattorit ovat myös sitoutuneet vastuulliseen toimintaan, kuten reiluun työvoiman käyttöön ja eettisten toimintaperiaatteiden noudattamiseen.

Näin löydät edullisimman puhelinliittymän

Oikean puhelinliittymän löytäminen vaatii hieman vaivannäköä, mutta se voi tuoda merkittäviä säästöjä. Arvioi omat tarpeesi huolellisesti, vertaile eri operaattoreiden tarjouksia ja käytä apuna hintavertailusivustoja. Muista myös tarkistaa sopimusehdot ja mahdolliset piilokulut ennen päätöksen tekemistä. Tulevaisuuden teknologiat, kuten 5G, ja ympäristöystävälliset valinnat ovat myös tärkeitä huomioitavia tekijöitä.

Lopulta, parhaan puhelinliittymän valinta on yhdistelmä hintaa, ominaisuuksia ja henkilökohtaisia tarpeita. Toivottavasti tämä opas auttaa sinua löytämään juuri sinulle sopivan liittymän ja säästämään rahaa puhelinlaskuissa.

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa
Tämän artikkelin kirjoitti:

Kassalla käytettävä koodi: SUPERVIIKKO

Kaikille uusille BookBeat-käyttäjille

Kokeilujakson aikana saa kuunnella ja lukea yhteensä 40 tuntia. Edun jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti valitun paketin mukaisesti. BookBeatilla ei ole sitovaa määräaikaa.