Lisänäyttö: Vältä väsyneitä silmiä ja paranna työasentoasi

Viimeksi päivitetty: 20.9.2023

Kun työskentelet tietokoneella pitkiä aikoja, on tärkeää huolehtia siitä, että työpöytäsi ja työtuolisi ovat ergonomisesti suunniteltuja. Tämä ei ainoastaan auta sinua pysymään mukavampana, vaan myös vähentää pitkäaikaisen istumisen aiheuttamia haittoja. Mutta oletko koskaan miettinyt, kuinka tärkeä rooli näytöllä on työasennossasi?

Monet meistä eivät ehkä tiedä, että näytön sijoittelu voi vaikuttaa suoraan siihen, kuinka tunnemme itsemme työpäivän jälkeen. Tässä artikkelissa keskitymme siihen, miksi näytön sijoittaminen on niin tärkeää, kuinka lisänäyttö voi auttaa sinua työssäsi ja miksi oikea sijoittelu voi tehdä suuren eron hyvinvointiisi.

Miksi meidän pitäisi välittää näytön sijoittelusta?

Näyttö on olennainen osa tietokoneen työasemaa, ja se on yksi ensimmäisistä asioista, jotka huomaamme, kun aloitamme työpäivämme. Se on ikkuna digitaaliseen maailmaan, jossa suurin osa työstämme tapahtuu. Jos se on väärässä paikassa, se voi pakottaa sinut työskentelemään epämukavissa asennoissa, jotka voivat vaikuttaa paitsi työtehoosi myös yleiseen terveyteesi.

Tällaiset asennot voivat aiheuttaa väsyneitä silmiä, niska- ja hartiakipuja sekä muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia. Tämä ei ole vain lyhyen aikavälin ongelma; pitkällä aikavälillä se voi johtaa kroonisiin terveysongelmiin. On siis tärkeää ymmärtää, mitkä tekijät määrittävät tietokonenäytön oikean sijainnin ja kuinka voimme tehdä pieniä muutoksia parantaaksemme työasentoamme ja hyvinvointiamme.

Oikea katselukulma ja -etäisyys

Kun puhumme näytön sijoittelusta, kaksi tärkeintä tekijää ovat katselukulma ja katseluetäisyys. Nämä kaksi tekijää määrittävät, kuinka mukavasti ja tehokkaasti voimme työskennellä tietokoneella pitkiä aikoja. Katselukulma viittaa siihen, kuinka paljon ylös tai alas sinun täytyy katsoa nähdäksesi näytön keskiosan. Se vaikuttaa siihen, kuinka paljon kaulasi ja silmäsi rasittuvat. Katseluetäisyys taas on etäisyys silmiesi ja näytön välillä, ja se voi vaikuttaa siihen, kuinka selkeästi näet näytöllä olevan sisällön.

Tutkimukset osoittavat, että silmät ottavat luontaisesti suoran ja alaspäin suuntautuvan näkölinjan. Tämä on silmien luonnollinen asento, joka minimoi silmien rasituksen. Tämän vuoksi tietokonenäytön tulisi sijaita noin 15 asteen kulmassa silmiesi alapuolella. Tämä sijainti vähentää silmien rasittumista, ehkäisee niska- ja hartiakipuja ja tekee työskentelystä mukavampaa ja tehokkaampaa.

Vinkkejä näytön sijoittamiseen

  • Vältä sijoittamasta näyttöä liian korkealle, kuten tietokoneen kotelon päälle. Tämä voi aiheuttaa niska- ja hartiakipuja, ja pitkällä aikavälillä se voi johtaa kroonisiin ongelmiin. Oikea näytön korkeus auttaa sinua säilyttämään neutraalin pään asennon ja vähentää kaulan rasitusta.
  • Jos käytät laajakuvanäyttöä, harkitse, kuinka näytön koko vaikuttaa siihen, kuinka paljon joudut kääntämään päätäsi. Suuret näytöt voivat vaatia enemmän pään liikkeitä, mikä voi lisätä niskan rasitusta. Saatat myös joutua säätämään näytön kirkkautta ja kontrastia optimaalisen näkyvyyden saavuttamiseksi.
  • Jos käytät lukulaseja, saatat kokea mukavammaksi sijoittaa näyttö hieman silmiesi alapuolelle. Tämä johtuu siitä, että lukulasien alaosa on suunniteltu lähityöhön. Oikea näytön sijoittelu voi auttaa sinua välttämään tarpeetonta pään kallistamista ja parantamaan näkömukavuutta.

Kuinka lisänäyttöjen pitäisi olla asetettu?

Jos käytät useampaa kuin yhtä näyttöä, on tärkeää miettiä, kuinka ne sijoitetaan. Tämä ei ole vain esteettinen kysymys, vaan se voi vaikuttaa suoraan tuottavuuteesi ja hyvinvointiisi. Useiden näyttöjen käyttö voi tehostaa monia tehtäviä, mutta niiden väärä sijoittelu voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos käytät kaikkia näyttöjä yhtä paljon, sijoita ne puoliympyrän muotoon eteesi.

Tämä mahdollistaa helpon siirtymisen näyttöjen välillä ilman, että joudut kääntämään päätäsi liikaa. Jos taas käytät yhtä näyttöä enemmän kuin toista, sijoita se suoraan eteesi ja toissijainen näyttö sivulle. Tämä minimoi tarpeen kääntyä ja taipua, mikä voi aiheuttaa niska- ja selkäkipuja pitkällä aikavälillä.

Oikein sijoitettu lisänäyttö parantaa työtehoa ja terveyttä

Lisänäyttö voi olla erinomainen lisä työasemaasi, mutta on tärkeää sijoittaa se oikein. Se ei ainoastaan paranna työtehokkuuttasi, vaan myös suojaa terveyttäsi. Kun otat huomioon katselukulman ja -etäisyyden sekä mietit, kuinka usein käytät kutakin näyttöä, voit parantaa työasentoasi ja välttää väsyneitä silmiä.

Muista myös säännöllisesti tarkistaa työtuolisi ja työpöytäsi ergonomia, jotta voit työskennellä mukavasti ja tehokkaasti. Oikein sijoitettu näyttö yhdistettynä ergonomiseen työpisteeseen voi tehdä ihmeitä tuottavuudellesi ja yleiselle hyvinvoinnillesi.

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa
Tämän artikkelin kirjoitti:

Kassalla käytettävä koodi: SUPERVIIKKO

Kaikille uusille BookBeat-käyttäjille

Kokeilujakson aikana saa kuunnella ja lukea yhteensä 40 tuntia. Edun jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti valitun paketin mukaisesti. BookBeatilla ei ole sitovaa määräaikaa.