Hyvä lasertulostin kotikäyttöön: täydellinen opas

Viimeksi päivitetty: 7.6.2024

Jos olet kyllästynyt odottelemaan tulostuksiasi tai jatkuvasti vaihtamaan mustepatruunoita, hyvä lasertulostin kotikäyttöön voi olla juuri se, mitä tarvitset. Lasertulostimet tarjoavat monia etuja verrattuna perinteisiin mustesuihkutulostimiin. Ne tulostavat nopeasti, tarkasti ja ovat pitkässä juoksussa kustannustehokkaita.

Moni miettii, miksi investoida lasertulostimeen, kun mustesuihkutulostimet ovat edullisempia aluksi. Vastaus on yksinkertainen: pitkällä aikavälillä lasertulostin säästää aikaa, rahaa ja hermoja. Kun ymmärrät nämä edut, on helppo nähdä, miksi niin monet kotitaloudet siirtyvät lasertulostimiin. Syvennytään nyt lasertulostimien ominaisuuksiin ja päätetään vasta sitten mustesuihku- ja lasertulostinten välillä.

Miksi tarvitset lasertulostimen kotikäyttöön?

Lasertulostimen etuja ovat muun muassa sen nopea tulostusnopeus ja erinomainen tulostuslaatu. Toisin kuin mustesuihkutulostimet, lasertulostimet eivät käytä nestemäistä mustetta, vaan jauhemaista väriainekasettia. Tämä tarkoittaa, että et joudu säännöllisesti ostamaan uusia mustepatruunoita tai taistelemaan tukkeutuneiden suuttimien kanssa.

Lisäksi lasertulostimet ovat erittäin luotettavia ja vaativat vähemmän huoltoa. Tämä tekee niistä ihanteellisia valintoja kotikäyttöön, missä niiden yksinkertainen käyttö ja vähäinen huoltotarve ovat merkittäviä etuja.

Lasertulostimen edut

Yksi merkittävimmistä syistä valita lasertulostin kotikäyttöön on sen tulostusnopeus. Lasertulostin voi tulostaa jopa kymmeniä sivuja minuutissa, mikä on huomattavasti nopeampaa kuin useimmat mustesuihkutulostimet. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos tulostat suuria määriä asiakirjoja kerralla.

Toinen tärkeä etu on korkea tulostuslaatu. Lasertulostimet tuottavat terävää ja tarkkaa tekstiä, mikä on ihanteellista asiakirjojen, raporttien ja muiden tekstipohjaisten materiaalien tulostamiseen. Kuvien tulostuslaatu ei ehkä ole yhtä hyvä kuin korkealaatuisilla mustesuihkutulostimilla, mutta tekstin osalta lasertulostimet ovat vertaansa vailla.

Kolmas merkittävä etu on alhaiset käyttökustannukset pitkällä aikavälillä. Vaikka lasertulostimen hankintahinta voi olla korkeampi, sen käyttökustannukset ovat usein matalammat. Tonerikasetit kestävät huomattavasti pidempään kuin mustepatruunat, ja niiden tulostuskustannukset per sivu ovat yleensä alhaisemmat. Tämä tekee lasertulostimesta taloudellisen valinnan kotikäyttöön.

Näiden etujen ansiosta lasertulostin on erinomainen sijoitus, joka tarjoaa luotettavaa ja kustannustehokasta tulostusta vuosiksi eteenpäin.

Lasertulostin vs. mustesuihkutulostin

Kun vertaat lasertulostinta ja mustesuihkutulostinta, on tärkeää ymmärtää molempien laitteiden vahvuudet ja heikkoudet. Mustesuihkutulostimet ovat yleensä edullisempia ja niillä on parempi värillisten kuvien tulostuslaatu. Ne sopivat erinomaisesti valokuvien tulostamiseen ja satunnaiseen käyttöön.

Kuitenkin, jos tulostat paljon tekstiä ja asiakirjoja, lasertulostin on selkeästi parempi valinta. Sen tulostusnopeus ja tulostuslaatu tekevät siitä ylivoimaisen vaihtoehdon tekstitulostukseen. Lisäksi sen pitkäkestoiset tonerikasetit ja vähäinen huollon tarve tekevät siitä käytännöllisen valinnan kotikäyttöön.

Jos pohdit, kumpi sopii sinulle paremmin, mieti käyttötarpeitasi. Jos tulostat enimmäkseen tekstiä ja haluat luotettavan laitteen, joka ei vaadi jatkuvaa huoltoa, valitse lasertulostin. Jos taas tarvitset tulostinta satunnaiseen käyttöön ja valokuvien tulostamiseen, mustesuihkutulostin voi olla parempi vaihtoehto.

Tärkeimmät ominaisuudet, joita etsiä lasertulostimessa

Tulostuslaatu ja nopeus

Kun valitset hyvän lasertulostimen kotikäyttöön, tulostuslaatu ja nopeus ovat kaksi keskeistä tekijää. Lasertulostimet tunnetaan siitä, että ne tuottavat terävää ja tarkkaa tekstiä sekä kuvia. Tulostuslaadun mittaamiseen käytetään lyhennettä DPI.

Nopea tulostusnopeus on myös merkittävä etu. Kuvittele tilanne, jossa tarvitset nopeasti kasan tulosteita, esimerkiksi koulutehtäviä tai työasiakirjoja. Lasertulostin pystyy tulostamaan jopa kymmeniä sivuja minuutissa, mikä säästää aikaa ja hermoja kiireen keskellä. Hyvä tulostin kotikäyttöön tulostaa vähintään 20 sivua minuutissa, ja sen DPI-arvon tulisi olla vähintään 600 x 600, jotta saat laadukkaita tulosteita.

Käyttökustannukset ja huollettavuus

Vaikka lasertulostimen hankintahinta voi olla korkeampi, sen käyttökustannukset ovat yleensä alhaisemmat pitkällä aikavälillä. Tonerikasetit kestävät pidempään kuin mustepatruunat, mikä tekee tulostamisesta edullisempaa sivuhinnaltaan. Lisäksi lasertulostimet eivät kuivu tai tukkeudu, kuten mustesuihkutulostimet, mikä vähentää huollon tarvetta.

Kun valitset lasertulostimen, kannattaa tarkistaa tonerikasettien hinnat ja niiden arvioitu tulostuskapasiteetti. Näin voit arvioida kokonaiskustannukset tarkemmin. Ylläpidon helppous on myös tärkeä tekijä. Valitse malli, jossa on käyttäjäystävälliset huolto-ohjeet ja helposti vaihdettavat kasetit.

Liitettävyys ja käyttöliittymä

Nykyaikaiset lasertulostimet tarjoavat monipuoliset liitäntämahdollisuudet, mikä tekee niistä käteviä kotikäytössä. Wi-Fi ja Bluetooth -yhteydet mahdollistavat tulostamisen suoraan mobiililaitteista ja tietokoneista ilman johtoja. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos käytät tulostinta useilla eri laitteilla.

Käyttöliittymän helppous on myös tärkeää. Selkeä ja intuitiivinen käyttöliittymä tekee tulostimen käytöstä sujuvaa ja mukavaa. Valitse malli, jossa on selkeä näyttö ja helppokäyttöiset painikkeet.

Parhaat lasertulostinmerkit ja -mallit kotikäyttöön

Suositut merkit

Kun etsit hyvää lasertulostinta kotikäyttöön, on hyödyllistä tietää, mitkä merkit ovat luotettavia ja suosittuja. HP, Brother, Canon ja Samsung ovat tunnettuja laadukkaista lasertulostimistaan. Näiden merkkien laitteet tarjoavat erinomaisen tulostuslaadun, luotettavuuden ja monipuoliset ominaisuudet.

Kuinka valita sinulle paras lasertulostin kotikäyttöön

Arvioi tarpeesi

Ensimmäinen askel sopivan lasertulostimen valinnassa on arvioida omat tarpeesi. Kuinka usein tulostat? Millaisia asiakirjoja tulostat eniten? Jos tulostat paljon tekstiä ja harvemmin kuvia, lasertulostin on erinomainen valinta.

Jos tarvitset tulostinta vain satunnaisesti, yksinkertainen ja edullinen malli riittää. Jos taas tulostat säännöllisesti suuria määriä asiakirjoja, kannattaa panostaa nopeaan ja kestävään malliin.

Budjetti

Budjetti on aina tärkeä tekijä laitehankinnoissa. Onneksi hyvän lasertulostimen voi löytää eri hintaluokista. Tässä esimerkkejä:

 • Edulliset mallit (alle 100 €): Esim. HP LaserJet Pro M15w, Brother HL-L2350DW, ei tulostuslaadultaan paras, mutta kotikäyttöön tämä voi olla sopiva vaihtoehto.
 • Keskitason mallit (100-200 €): Esim. Canon imageCLASS LBP6030w, Samsung Xpress M2020W, laadultaan selkeästi parempi, värikuvat näyttävät paremmalta kuin alemman hintaluokan laitteissa. Sopii kotikäyttöön että toimistolle asiakirjojen tulostamiseen.
 • Korkeamman hintaluokan mallit (yli 200 €): Esim. HP LaserJet Pro MFP M148fdw, kalleimman hintaluokan edustaja, tulostaa selkeitä valokuvia, joissa värit toistuvat kirkkaina. Sopii myös toimistolle.

Kokonaiskustannusten arvioinnissa on tärkeää ottaa huomioon sekä hankintahinta että käyttökustannukset. Tonerikasettien hinnat ja niiden kesto voivat vaikuttaa merkittävästi käyttökustannuksiin.

Tilavaatimukset

Tilavaatimukset ovat myös merkittävä tekijä. Jos asut pienessä asunnossa, kompakti ja tilaa säästävä lasertulostin on paras vaihtoehto. Monet nykyaikaiset lasertulostimet ovat suunniteltu niin, että ne vievät mahdollisimman vähän tilaa ja sopivat hyvin kotikäyttöön.

Vinkit lasertulostimen käyttöön ja huoltoon

Ylläpito ja puhdistus

Lasertulostimet ovat yleensä helppoja ylläpitää, mutta säännöllinen puhdistus ja huolto varmistavat, että ne toimivat luotettavasti. Vinkkejä lasertulostimen kunnossapitoon:

 • Puhdista tulostimen ulkopinnat säännöllisesti pölystä ja liasta.
 • Varmista, että paperilokero on puhdas ja täynnä laadukasta paperia.
 • Vaihda tonerikasetti ajoissa, jotta tulostuslaatu pysyy hyvänä.
Yleisimmät ongelmat ja niiden ratkaisut

Vaikka lasertulostimet ovat yleensä luotettavia, niissäkin voi joskus esiintyä ongelmia. Tässä muutamia yleisimpiä ongelmia ja ratkaisuja:

 • Paperitukos: Tarkista, ettei paperi ole rypistynyt tai asetettu väärin lokeroon. Poista tukos varovasti ohjeiden mukaan.
 • Huono tulostuslaatu: Puhdista tulostuspää ja tarkista tonerikasetin kunto. Vaihda kasetti tarvittaessa.
 • Ei yhteyttä tietokoneeseen: Varmista, että tulostin on kytketty verkkoon ja että ajurit ovat ajan tasalla.
Säästä tulostuskustannuksissa

Lasertulostimen käyttökustannuksia voi alentaa muutamilla yksinkertaisilla tavoilla:

 • Käytä taloudellista tulostustilaa arkipäivän tulosteisiin.
 • Hyödynnä kaksipuolista tulostusta paperin säästämiseksi.
 • Osta tonerikasetit suurempina erinä tai uusiokasetteja kustannusten vähentämiseksi.

Ekologiset tulostuskäytännöt, kuten paperin kierrätys ja ympäristöystävällisten kasettien käyttö, auttavat myös vähentämään ympäristövaikutuksia.

Tulostimen valinta

Lasertulostin on oiva valinta harvemmin tulostinta tarvitsevalle, koska siinä mustepatruunat eivät kuivu samoin kun mustesuihkutulostimessa, jos käyttö on vähäistä. Mustepatruunat voivat maksaa suhteellisen paljon tulostintyypistä riippuen. Lasertulostimet ovat keränneet laajan käyttäjäkunnan, eikä suotta. Hyvä laatu suhteellisen nopealla tulostustahdilla sekä edullisella hinnalla on lasertulostimen valttikortti.

Kuten huomaat, hyvä lasertulostin kotikäyttöön tarjoaa monia etuja: nopean tulostusnopeuden, korkean tulostuslaadun ja alhaiset käyttökustannukset. Kun otat huomioon tarpeesi, budjettisi ja tilavaatimuksesi, löydät varmasti juuri sinulle sopivan lasertulostimen. Panosta laatuun ja nauti luotettavasta tulostuksesta kotona

Piditko artikkelista? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa
Tämän artikkelin kirjoitti:

Kassalla käytettävä koodi: SUPERVIIKKO

Kaikille uusille BookBeat-käyttäjille

Kokeilujakson aikana saa kuunnella ja lukea yhteensä 40 tuntia. Edun jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti valitun paketin mukaisesti. BookBeatilla ei ole sitovaa määräaikaa.