Tietokonelaitteiston ongelmien selvittäminen ja diagnosointi

Yhteiselo tietokoneiden armoilla ei aina ole täysin ongelmatonta. Siksi onkin hyvä tietää, miten ongelmatilanteessa kannattaa toimia. Toimintasuunnitelma riippuu myös paljon omasta teknisestä ymmärryksestä, sishutterstock_95107219llä mikäli ei tunne teknologian toimintaa hyvin, voi aiheuttaa enemmän haittaa omilla toimillaan.

Kun laitteistossa ilmenee ongelmia, kannattaa yrittää miettiä, missä tilanteessa ongelma ilmenee, onko se toistuva ja mikä laitteiston osa voisi olla ongelman taustalla. Osa laitteiston ongelmista voi johtaa tietokoneen täydelliseen toimimattomuuteen, osa taas tiettyjen toimintojen heikkenemiseen. Ongelman ilmetessä mieti, mitä tarkalleen tapahtuu: hidastuuko kone, eikö se suostu käynnistymään, sammuuko se odottamatta? Jos ohjekirja on tallessa, tarkista siitä, mainitaanko ilmenevästä viasta mitään. Ohjekirjoissa on yleensä osio tyypillisiä vikoja koskien, joten ne kannattaa säilyttää. Monien tietokoneiden ohjekirjat löytyvät myös netistä. Tarkista fyysinen laite vahinkojen, kuumenemisen ja johtojen oikean sijainnin suhteen, ja siirry diagnosoinnissa eteenpäin.

Mikäli ymmärrät tietokoneiden toimintaa, voit ehkä päätellä, minkä osan toimimattomuus voi aiheuttaa ilmenevän ongelman. Jos et, voit yrittää selvittää ongelman lähdettä internet-haun avulla tai merkin verkkosivuilta. Tällä tavoin voit saada selville laitteesi kanssa ilmenevät tyypilliset viat ja ongelmat ja niiden ratkaisut. Jos usealla ihmisella on ollut sama ongelma, on se helpompi tunnistaa ja ratkaista, ja sen välttämisestä ja ratkaisemisesta löytyy yleensä tietoa internetistä.

Seuraava askel on yleensä asiakastukeen tai huoltoon soitto tai viestin lähettäminen, tai foorumilta kysyminen. Muista mainita viestissäsi tai ottaa puhelua varten ylös koneesi malli, sarjanumero, ja RAM-muistin sekä suorittimen tiedot, jos sinulla on ne. Mikäli tietokoneesi on valmis malli, jolla on takuuta jäljellä, kannattaa ottaa yhteyttä merkin asiakastukeen, sillä heillä on paljon tietoa malliensa ongelmista sekä niiden ratkaisusta.

Jos tämä ei ole mahdollista, huoltopalvelu voi auttaa. Valitse mieluiten huolto, jolla on kokemusta koneestasi, tai jonka tiedät asiantuntevaksi. Voit joutua kuljettamaan koneen liikkeeseen ja odottaa muutamia päivä tai enimmillään viikkoja, että se saadaan korjattua. Toisinaan osia joudutaan vaihtamaan. Mikäli kyseessä on vanhempi tai huonolaatuinen kone, voivat ongelmat johtua laitteiston kulumisesta tai epäpuhtauksien kertymisestä.

Leave a Reply